Zeleninové placičky



Moje nejoblíbenější zeleninové jídlo. Proč? Protože na něj můžu použít zbytky zeleniny nebo zeleninu, která už není právě výstavní, zapomněla jsem, že mám v lednici ještě jednu cuketu a už se začíná tak všelijak krabatět, ale když se nastrouhá, není to na závadu. Recept je absolutně jednoduchý - použijte, co zrovna máte doma, jako základ dávám nejčastěji cuketu, s bramborem to nepřeháním, max. 1, ať z toho není bramborák, to samé s květákem, z toho si raději udělám květákové placičky. Dál tam můžeme přidat mrkev, kukuuřici, hrášek, zaleninovou papriku, kedlubnu, pokud máte rádi, tak i kousek celeru a je to. Placičky se dají i zamrazit, takže sem tam poslouží jako rychlá, malá večeře.

Suroviny:
Cuketa, mrkev, kukuřice, hrášek, celer, kedlubna, brambor nebo květák jen trochu, vyjmenovanou zeleninu nikdy nedávám vždycky všechnu, ale je to, co je doma, takže většinou tak 4 typy dohromady. Vejce dle potřeby a dohustit trochou mouky, já dávám polohrubou, ale může být i hladká, jak jste zvyklí. Té mouky nedávám moc, nechci z toho udělat hutnou placku, ale spíše takovou nadýchanou, jemnější, aby to bylo více o zelenině než o mouce. Koření - sůl a pepř dávám vždy, ale jinak pokaždé něco jiného, někdy kari, jindy čarodějku, asijské, provensálské, grilovací na zeleninu, k zelenině se hodí všechno a vždcky to dostane trochu jinou chuť, v tom je pro mě kouzlo obyčejných zeleninových placiček.