Sushi



Už dlouho jsem se chystala připravit sushi, máme ho rádi a přece jen je to trochu dražší pochoutka, zvlášť, když si ji jdete koupit. Ale když se připraví doma, tak to není zas tak hrozné, navíc vám zůstanou některé ingredience na další použití, tak ani vyšší vstupní cena není tak hrozná, když se pak rozloží do několika jídel. Mám kamarádky, které sushi dělají a říkají, že to není na přípravu složité jídlo, musím jim dát za pravdu, akorát musíte mít všechny suroviny a trošku šikovné ruce na zamotání válečku.

POSTUP JSEM NEFOTILA ANI NEPOPISOVALA, na webu je spousta stránek s podrobným popisem, postupem, jednotlivými názvy,
co všechno můžete použít a jak to zkombinovat, jsou u toho i internetové obchody, takže si prostudujte následují weby, udělala jsem to také:
http://www.e-sushi.cz/
http://www.levnesushi.cz/

Potřebujete:
bambusovou podložku na rolování, balíček mořských řas Nori - čtverců, rýži na sushi, rýžový ocet, naložený zázvor, wasabi křen, sójová omáčka - nejlépe Kikkoman,
houby shitake, syrový nebo uzený tuňák nebo losos, salátová okurka, avokádo, mrkev.

Na první pokus jsem byla poctivá a opravdu jsem nakoupila všechny suroviny, které čtete výše, ale dočtete se, že pokud neseženete rýžový ocet (mají velké supermarkety Tesco), jde použít i jablečný ocet a opravdu vám stačí salátová okurka a nemusíte utrácet za avokádo, jeho chuť není výrazná, nijak by mi tam nechybělo. Sójovku jsem koupila Kikkoman, ale myslím, že i obyčejná by stačila, houby shitake udělaly na řezu hezký obrázek, chuťově by tam pro mě taky nemuseli být. Také masa kupte jen kousek, budete potřebovat opravdu jen 3-4 proužky, kupte čerstvé, nemělo by se používat mražené. Nejdůležitější je asi rýže, opravdu kupte tu, která je určená na sushi, protože ta jediná se vám bude správně lepit, koupila jsem si sice balíček v asijském koutku Tesca, ale vyzkoušela jsem i rýži na sushi od firmy Lagris, kupovala jsem ji v Bille a cenově je o polovinu levnější, než originál a lepila až až. A když jsem to všechno měla připravené, nakrájené, rýži uvařenou, tak jsem to podle obrázků zamotala, nakrájela, připravila sóju, wasabi a zázvor a hody mohly začít. Byla jsem moc spokojená, protože se to povedlo, jak chuťově, tak esteticky. Udělala jsem klasické maki, obrácené maki - california rolls (obalované v opraženém sezamovém semínku) a nakonec i pár kousků nigiri s uzeným lososem.

Závěrem: na čem ušetřit a přesto si pochutnat? Stačí koupit rýži Lagris, jablečný ocet, salátovou okurku, mrkev, řasy, kousek masa, wasabi a zázvor (mrkněte k Číňanům do obchodu, někteří dováží také a za dobré ceny), obyčejnou sójovku a řekla bych, že jste se dostanete na cenu okolo 300 korun, ale z půl kila rýže uděláte tolik sushi, že byste za něj dali v restauraci určitě dvojnásobek. A to vám řasy, ocet, wasabi, sójovka a zázvor ještě zbydou na další várky.