Špagety s omáčkou

Klikni pro zvětšení -
špagety s omáčkou Klikni pro zvětšení -
špagety s omáčkou Klikni pro zvětšení -
špagety s omáčkou Klikni pro zvětšení -
špagety s omáčkou Klikni pro zvětšení -
špagety s omáčkou Klikni pro zvětšení -
špagety s omáčkou

Špagety už jednou v mém jídelníčku najdete, ale to je pikantnější varianta, teď vám představím tu druhou, spíše dětskou. Recept jsem objevila před dlouhým časem v časopisu Vlasta, každý rok se z vystříhaných receptů dala svázat malá kuchařka. Jednou za čas se objevil i recept od známé osobnosti, dnes je to na denním pořádku, ale před 20 lety žádný herec nebo zpěvák kuchařky nevydával. Tento je od zpěváka Jiřího Helekala, zda je to jeho vlastní recept či odněkud převzatý už nevím, protože jsem originál ztratila, což nevadí, protože ho už umím nazpaměť.

Co potřebujeme: rajský protlak (1 větší nebo 2 menší konzervy), 1 cibule, 3 stroužky česneku, měkký salám, hořčice, olej, sůl, paprika sladká i pálivá, majoránka, oregano, tymián, kari, pepř, voda nebo vývar, cukr, mouka, sardelová pasta.
Postup: na oleji zpěníme cibulku, přidáme rozmačkaný česnek a všechno koření (zhruba po lžičce od každého - oregano, majoránka, pepř, tymián, paprika, kari), sardelovou pastu (já nedávám, stejně jako nedávám pálivou papriku a šetřím i pepřem, od malička to jedly děti), posolíme, pokud jsme dali pastu, tak se solí opatrně, je dost slaná. Protlak smícháme s 1 lžičkou cukru a 2 lžičkami hořčice, přilijeme do hrnce, přidáme vodu nebo vývar. Množství vody záleží na tom, kolik chcete mít omáčky, já jí dělám víc, protože nám se špagetami chutná víc omáčky, ale už jsem vyzkoušela i variantu nechat odpařit vodu a vznikne hustější omáčka, kterou nemusíme zahušťovat a tak to bylo i v původním receptu. Asi po 20 minutách vaření, když se všechny přísady spojí a cibulka je měkká, přidáme nakrájený salám na nudličky nebo na kostičky nebo jak chcete a necháme ještě chvilku vařit. Pokud to omáčka potřebuje, zahustíme ji 2 lžícemi mouky rozmíchané asi v 1 dcl vody, popř. můžete použít i škrobovou moučku. A je to hotovo, podáváme se špagetami nebo jinými těstovinami, přelijeme omáčkou a já osobně, ačkoli mám ráda i jiné druhy omáček, si špagety přímo ponořím do omáčky. Tak to mám ráda. :-)


Home