Řízky se šlehačkou

Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou Klikni pro zvětšení -
řízky se šlehačkou

Řekla bych, že i tento recept je velice známý, každý máme tu svoji variantu, není potřeba se úplně přesně držet receptu. Suroviny vám napíšu na tenhle velký skleněný pekáč, samozřejmě si ho můžete upravit podle svých požadavků.

Potřebujete: asi 1 kg brambor, necelé kilo kuřecích řízků (můžou být i vepřové), 2 šlehačky (může být i sladká smetana), sůl, pepř, česnek (nemusí být), olej na vymazání pekáče a to je všechno.

Brambory očistíme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky, maso pokrájíme na menší řízečky a naklepeme. Do vymazaného pekáče vložíme vrstvu brambor, posolíme, opepříme a zalijeme částí šlehačky s rozmačkaným česnekem (asi 6 stroužků pro toto množství). Pak přijde vrstva řízků, posolíme, opepříme a zase zalijeme šlehačkou, aby se dostala do každé části jídla. Poslední vrsta je z brambor, opět osolíme, opepříme a zalijeme zbytkem šlehačky. Pečeme spíše pomaleji, ale důkladně, asi při 190 stupních, brambory se sice rychle vaří ve vodě, ale déle pečou, pokud jsou skoro na suchu, takže počítejte určitě s hodinkou, spíš trochu víc. Nejlépe je brambor ochutnat, tak to poznáte tutově. Kdo z vás nechce česnekovat, tak nemusí, ale nám to chutná víc s česnekem. A když přidáte kousek mrkve a nakrájenou zelenou či červenou papriku, tak je na světě další obměna.


Home