Masový štrůdl

Klikni pro zvětšení -
masový štrůdl

Mňamka, kterou jsem si vymyslela, ale ne tak úplně, náš pekař v práci peče masové pirohy a já jsem se pokusila ho napodobit, protože pirohy mám hrozně ráda, ale ve větším provedení. Ačkoliv neznám jeho recept, tak jsem přesto zkusila upéct něco podobného, jen tak podle chuti a musím říct, že se to povedlo, rázem se to stalo naším oblíbeným jídlem. A může to být i vaše oblíbené jídlo.

Co budete potřebovat: balíček listového těsta, 30 - 40 dkg mletého masa, asi 10 dkg měkkého salámu, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 4 vejce, koření do mletých mas, 6 nožiček tenkých párků, kečup, hořčici, sůl, pepř, 20 dkg tvrdého sýra, olej na vymazání plechu.

Zakupte balíček listového těsta, pokud bude chlazené, tak ušetříte čas s rozmrazováním, pokud bude zmrazené, tak si musíte chvíli počkat. Když je těsto měkké, tak ho rozdělte na 2 díly a vyválejte 2 placky. Prostředek placky potřete rozšlehaným vejcem a poklaďte jakýmkoli měkkým salámem, juniorem, šunkovým nebo nějakým podobným. Na takto připravený podklad nandejte na každou část polovinu mletého masa (15-20 dkg), umíchaného s 2 vejci, cibulí, rozmačkaným česnekem, kořením do mletých mas, solí a pepřem. Na každý štrůdl rozdělte 3 nožičky tenkého párku na polovinu, získáte tím 6 dílů, a ty položte na mleté maso. Hustě pokapejte nebo spíš polijte jemným nebo ostrým kečupem, hořčicí a zasypejte polovinou strouhaného sýra. Záviny zabalte tak, aby z nich nevytekla náplň na plech, vzniknou 2 kusy, které se vejdou na běžný pečící plech. Plech potřete olejem, závin potřete zbylým rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 180 st. Celsia asi půl hodiny a asi dalších 15 min. při 250 st. Celcia. Maso musí být propečené, listové těsto se nesmí spálít, určitě si najdete svůj způsob, ale 3/4 hodiny je nejnutnější doba k upečení mletého masa v náplni. Kdo chce, může na kečup a hořčici nasypat nakrájenou kapii nebo feferonku, já osobně to nedělám, protože to jí i děti a pálivá varianta pro ně není vhodná a ani to nemají rády. Ale pro party či nějaký večírek je pálivá varianta víc, než žádoucí, k pokrmu se báječně hodí pivo. Celý pekáč pak zmizí během okamžiku, ačkoliv se vám původně zdálo, že je toho hodně. Mňam, mňam a dobrou chuť.



Home