Lepenice

Klikni pro zvětšení -
staročeská lepenice Klikni pro zvětšení -
staročeská lepenice Klikni pro zvětšení -
staročeská lepenice

Jedli jste někdy už lepenici? Ne? Tak teď máte příležitost. Je to úplně jednoduché, staročeské jídlo, bez velkých nároků na suroviny a tím pádem i na peníze a zvládne ho každý.

Na lepenici budete potřebovat (množství je pro skleněný kulatý pekáček o průměru 21 cm): 1/2 kg sterilovaného zelí, 6-7 středně velkých brambor, sůl, cukr, pepř, 2 vejce, olej, 1 menší cibule, 2-3 dcl mléka, kousek másla.

Nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme na oleji a přidáme pokrájené zelí, osolíme, popř. přicukrujeme, pokud je zelí hodně kyselé a dusíme, až je měkké a šťáva se vydusí. Mezitím očistíme a uvaříme brambory se solí doměkka, pak je rozmačkáme s mlékem a máslem na kaši. Dušené zelí smícháme s kaší a 1 vejcem a přendáme do kastrůlku vymazaného olejem. Pečeme asi 1/2 hodiny při teplotě 180 stupňů, pak nalijeme na povrch pokrmu 1 rozšlehané vejce se solí a pepřem a zapékáme další 1/4 hodiny. Hotovo, podáváme se zeleninou, zeleninovým salátem nebo s opečenou uzeninou.


Home