Koláč s hroznovým vínem



Když si v zimě koupíte hroznové víno, hrozí, že zkrátka nebude tak sladké jako to, co dozrává hezky pod sluníčkem. A když si koupíte hned dvě krabičky v akci, že to s rodinou sníte a týden okolo toho všichni chodí a při případném ochutnání se všichni šklebí, protože je kyselé, tak začnete přemýšlet, co s tím uděláte. Já jsem známá tím, že nerada plýtvám jídlem, snažím se všechno zužitkovat, hledala jsem tedy možnost, jak z kyselých bobulek udělat mňamku. A povedlo se. Sice jsem to sama na vlastní oči neviděla a ani neochutnala, ale sem tam někdo udělá bublaninu s hrozny a dokonce jsem našla i variantu s přidaným tvarohem, ale trochu jsem to přizpůsobila své představě. Vyšel z toho moc dobrý, mokrý a sladký moučník, takže dávám recept.

Suroviny:
Pro můj pekáč 30x20 cm na základní lité těsto: 2 hrnky polohrubé mouky (250 ml), 1 hrnek cukru krystal nebo krupice, 1/2 hrnku oleje, 1/2-1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 3 vejce
Tvarohová vrstva: 2 tvarohy ve vaničce (jaké chcete, já dala zelené), 1 vejce, 1/2 hrnku cukru moučka nebo dle chuti, pokud je hrozno opravdu kyselé, tak víc. Hrozno - vypotřebovala jsem necelá dvě balení.

Smíchejte suché ingredience s kypřícím práškem, pak přidejte vejce, část oleje a mléka a podle konzistence přilévejte mléko. Těsto by se mělo dát nalít na plech, ale ne, aby to moc teklo, špatně by se vám to propékalo. Na těsto naneste sladký tvaroh po lžicích, já ho souměrně rozetřela po těstě. A pak už jen na poloviny nakrájené hrozny, aby to vypadalo hezky, odkrajovala jsem hnědé konce, nevypadalo to příliš vábně, když tam zůstávaly. Protože jsem nevěděla, jak dlouho to mám péct, zkustila jsem nejdřív 25 minut na 180, začaly se chytat okraje, ale prostředek byl stále syrový a pohyboval se, tak jsem stáhla na 160 a pomalu jsem to pekla asi další hodinu. Průběžně jsem kontrolovala, občas to nafouklo bublinu, tak jsem ji propíchla a když se tvaroh přestal hodně lepit na jehlu, tak jsem vypla troubu. Ještě jsem to nechala chvíli dojít a pak vystydnout, po vychlazení už bylo vidět, že tvaroh je ztvrdlý, upečený jako na každém jiném moučníku. Trochu hůř se to krájí, některá hrozna se přeříznou, jiná se nalepí na nůž a táhnete je s sebou celou dobu řezání, takže se pak drobí i tvaroh, asi to chce ostřejší nůž. Chuťově to ale vyšlo báječně, tak dobrý výsledek jsem od kyselého hrozna opravdu nečekala.