Cuketový bramborák neboli slaná cuketová buchta

Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák Klikni pro zvětšení -
cuketový bramborák

Název není úplně přesný, protože brambory byste v tomhle receptu marně hledali. Ale protože vypadá a dokonce i chutná podobně jako ten z brambor, říká se mu právě tak. Recept jsem dostala od kamarádky, která ho dostala od kamarádky, jejíž kamarádka žila nějaký čas v Austrálii a odtud pochází.

Ingredience: 1 kg cukety (já měla tentokrát žlutou), párek, slanina, salám - dle chuti, 1 velká cibule, 5 vajec, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, kukuřice.

Postup: Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, osolíme, necháme chvíli odležet, aby pustila vodu. K soli musím dodat, že v receptu bylo u slova sůl - dost, poprvé jsem opravdu osolila dost, ale i po vymačkání a slití vody, zůstala hromada soli v cuketě a i když jsem už nic dál nesolila, tak se mi první pekáč povedl přesolit. Musíme si uvědomit, že tvrdý sýr a salám jsou taky docela dost slané suroviny a přidáním hodně osolené cukety se nemůže stát nic jiného. Takže doporučuji, do nastrouhané, posolené a odleželé cukety, nalít alespoň 1 litr vody, cuketu propláchnout a vymačkat. I tak se budete divit, kolik soli cuketa udržela, těsto není nutné už vůbec solit, komu to nebude stačit, tak samozřejmě může, ale pro mně to bylo slané dost i tak.
K vymačkané cuketě přidáme na kostičky nakrájený salám, slaninu nebo párek, nadrobno cibuli, na kostičky nebo nastrouhaný tvrdý sýr, olej, prášek do pečiva, vejce, popř. kukuřici, tu já jsem nedávala. Zamícháme a dohustíme polohrubou moukou. Vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme asi 45 minut při 175 stupních. Pokud pečete ve skleněném pekáči jako já, budete potřebovat asi o 10-15 minut víc času. Výborně chutná teplý, jen se hůř krájí, ale velice dobrý je i studený a potom se i krásně a hladce nakrájí.


Home