"Čína jako" aneb rychlá čína po našem

Klikni pro zvětšení -
rychlá čína Klikni pro zvětšení -
rychlá čína Klikni pro zvětšení - rychlá
čína Klikni pro zvětšení - rychlá
čína Klikni pro zvětšení - rychlá
čína Klikni pro zvětšení - rychlá
čína Klikni pro zvětšení - rychlá
čína

Obrázky ukazují přípravu a dokončení číny po našem, hlavní zásadou v tomto jídle je: všechno nakrájet na nudličky - zeleninu i maso, vypadá to tak čínsky. :-D

Tak tenhle recept jsem si jednou vymyslela, když jsem měla jen kousek kuřecích prsou a chuť na něco s rýží. Na dlouhé hledání nějakého receptu nebyl čas, hlad celé rodiny se taky hlásil, tak jsem si řekla, že zkusím otevřít ledničku a podívat se, co by se dalo zkombinovat dohromady, aby to bylo k jídlu a ještě to i chutnalo. Jinak by se dal tenhle recept zařadit hned do 3 kategorií, večeře za babku, za málo peněz hodně muziky a ještě recept co dům dal, protože pokaždé použiju právě to, co najdu v ledničce.

Co budete potřebovat: kuřecí prsa nebo kousek jakéhokoli kuřecího masa, asi 20-30 dkg, pokud máte masa málo, dá se nastavit i měkkým salámem, 1 cibule, 1 malý pórek, kousek bílého zelí, paprika všech barev - pokud budete mít všechny barvy, tak dohromady aby to byla asi 1 paprika, 1 středně velká mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru, olej, sůl, kari, kečup (ostrý nebo sladký), sójová omáčka, voda na podlévání (může být i vývar), pro zahuštění škrobová moučka pro masitá jídla, popř. může nahradit i mouka zamíchaná ve vodě.

Jak na to: všechny ingredience nakrájíme na tenké nudličky, když máme připraveno, na troše oleje zpěníme cibuli (i ta je na nudličky), přidáme mrkev, podlijeme vodou, okořeníme kari, osolíme (ne moc, přijde ještě sójovka) a chvíli dusíme. Postupně přidáváme ostatní zeleninu a to podle toho, za jak dlouho obvykle změkne. POZOR!! Není dobré dusit zeleninu do příliš měkka, vznikla by vám z toho taková patlanice, my máme raději, když je zelenina ještě pevnější a dá se trochu kousat, už ne tvrdá, ale ještě ne rozměklá, ono to i lépe vypadá na talíři. Takže většinou jde zelenina do hrnce v tomto pořadí: cibule, mrkev, zelí, paprika, petržel, celer, úplně nakonec pórek, ale opravdu jen na minutku (tentokrát jsem ho neměla). Postupně tedy přidáváme a podléváme, celkem se to dusí ne víc než 15 minut, neměřila jsem to přesně, zkrátka ochutnejte a uvidíte. Nakonec dávám samotné maso (popř. maso a salám), protože potřebuje jen pár minut, dochutím asi 2 lžícemi kečupu a sójovou omáčkou. Pokud chceme toto jídlo podávat s hranolky, je lepší nechat vydusit vodu a pak se šťávou nemusíte dělat nic. Pokud budete chtít víc omáčky, jako já v tomto případě, tak samozřejmě podlijete víc a omáčku zahustíte škrobovou moučkou popř. moukou rozkvedlanou ve vodě. Hotovo, podáváme s rýží nebo s pečivem, pokud jsme volili více omáčky, s hranolky nebo s kroketami, pokud jsme to pojali jako minutku. Celkový náklad na tohle jídlo je asi 80,- - 100,- Kč podle množství masa a rýže, ale zaručuji vám, že se z toho nají celá rodina.


Home