Cibulové čatní



Cibulové čatní jsem jedla vždy jen kupované a ne vždy mi chutnalo, a tak jsem se podívala, jestli je těžké ho uvařit nebo ne a ono to těžké opravdu není. Navíc si ho doladím na svoji chuť a pak mi vydrží ledničce 2-3 měsíce, jen v uzavřené skleničce, není potřeba zavařovat. Většinou ho sním rychleji, ale jednou jsem na něj zapomněla a ono bylo i po 3 měsících stále dobré. Takže pokud máte rádi cibuli, hurá na to.

Suroviny:
750 g červené cibule, olej, 2 chilli papričky (nedávám tolik, dávkuji podle své chuti, spíš jen jemně pálivé), 100 ml červeného vína (dávám víc, rychle se vypařuje), voda na podlévání, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru (dávám víc, místo chilli, když je čerstvý, také pálí), vinný ocet červený, může být i bílý, balzamikový ocet, 150-200 g hnědého cukru, 3-4 česneky nastrouhané (i těch může být víc), sůl, pepř, v jiných receptech bylo také: tymián, rozmarýn, jalovec, nové koření nebo povidla - to všechno nedávám, ale pravdou je, že místo povidel dávám několik lžic švestkové omáčky, takového švestkového kečupu a pozvedne to chuť velice.

Na oleji smažíme cibuli pokrájenou na proužky, smažíme ji velice pomalu, nejdříve jen na oleji, postupně přilijeme trochu vody, vína, dáme zbytek ingrediencí a dusíme. Záleží na cibuli, ale určitě to dusím alespoň hodinu, aby bylo všechno měkké, v průběhu dušení dolévám vodu (malinko, aby to moc neplavalo, ale asi se to nepálilo), víno, a ke konci už jen ladím chuť, přidám česnek nebo zázvor, švestkovou omáčku, přisolím, dopepřím, popř. přidám chilli a je to hotové. Dám do skleniček, zavřu, nepřevracím, ale nic se tím nezkazí, a po vychlazení dám do lednice. Čatní se hodí k masům, k opečeným bramborům, na grilovačku....