Mexické chilli



Mám ráda různé kuchyně a mexická k nim také patří, uvařila jsem tedy jejich chilli. Ne chilli con carne, ale jen chilli, takové, jako jedl vždycky poručík Colombo :-). On je to vlastně skoro stejný recept, jen se do něj nedává kukuřice, jinak jsou ty ingredience hodně podobné. Receptů je spousta, mě se zalíbil tento z následujícího videa: http://www.damndelicious.net/

Suroviny:
cca 1/2 kg mletého maso hovězího, olej, cibule, česnek 4 str., červená zeleninová paprika větší, 1 zeleninová paprička chilli, rajský protlak malý, 3 lž. chilli prášku, 2 lž. oregana, 2 lžičky kakaa prášku, 1 a 1/2 lž. kmínu - psáno cumin, bohužel se to používá jak pro náš běžný kmín, tak pro římský, ve většině receptů je právě římský, já dala český, 1 plechovka piva, rajčatové pyré 2 plechovky, 1 a 1/2 hrnečku vývaru, nejlépe hovězího, 2 plechovky černých fazolí, sůl, pepř, čerstvý koriandr.

Nejdříve musím říct, že jsem to vařila z polovičního množství, nebyla jsem si jistá tím kakaem, tak jsem nechtěla riskovat, že by nám to nechutnalo a vyhodili jsme to. Ale nemusíte mít obavy, je to moc dobré. Na oleji osmahneme mleté maso a to tak, aby nezůstaly žádné velké kusy, spíš taková drobenka. Maso vyjmeme, přilijeme trochu oleje a osmahneme cibuli, česnek, pak přidáme všechny další přísady - protlak, papriky, koření, kakao, pivo a vývar a povaříme asi půl hodinky. Vývar jsem přilévala opatrně, protože tam přišlo půl litru piva, nechěla jsem, abych to neodhladla a bylo to vodové. Když je vše měkké, přidáme fazole, dosolíme, dopepříme, popř. ještě přidáme chilli a čerstvý koriandr a necháme tekutinu trochu vyvařit, omáčka by neměla být moc řídká. Překvapilo mě, že to poslední povaření s fazolemi bylo v papiňáku na 18 minut, to mívám vařené maso, přišlo mi to moc, všechno už bylo i předtím měkké, povařila jsem to tedy normálně, asi 10 minut, aby se všechny chutě spojily a tekutina se ještě trochu vyvařila. Podáváme s rýží nebo s pečivem, na talíři můžeme posypat strouhaným sýrem.